Zakwaszanie żołądka – co to i po co to?

ZAKWASZANIE ŻOŁĄDKA – o co chodzi? 🍏🍏🍏🍋🍋

Krótko na temat:

zakwaszanie żołądka polega na wypiciu mieszanki octu jabłkowego (mętnego, najlepiej eko) w połączeniu w wodą; ewentualnie można użyć soku z cytryny, z tym, że jest on słabszy
zakwaszamy żołądek na ok 0,5 godz przed posiłkami zawierającymi białko ( np. mięso, jajka, ser)
kwas z octu/cytryny wpływa na wydzielanie soków trawiennych, a co za tym idzie ułatwia trawienie przyjętego później posiłku
kwas z octu/cytryny jest słabszy niż kwas solny znajdujący się w żołądku – mitem jest więc, iż pijąc taką miksturę stworzymy bezpośrednio kwaśne środowisko w żołądku, ale tak jak napisałam wyżej pobudzimy nasze naturalne procesy to czyniące
jeśli cierpisz na nadkwaśność, wrzody żołądka lub po prostu źle się po takich trunkach czujesz – absolutnie nie stosuj tej techniki
jeśli jednak nie masz żadnych skutków ubocznych, a cierpisz na problemy z trawieniem, wzdęcia, przelewanie, uczucie pełności – gorąco polecam stosować.
dawka – około 2 łyżek octu na szklankę wody

Na zdrowie!